Už jste slyšeli o klíčení semínek?

Pěstování mladých výhonků rostlin není jen moderním trendem posledních let, ale oceňují ho i odborníci na výživu, protože mladé výhonky rostlin jsou doslova nabité výživově hodnotnými látkami. Tak velkou porci vitamínů, minerálů a enzymů vám žádná jiná zelenina nenabídne. Ba co víc, mladé výhonky jsou dobře stravitelné, a ještě ke všemu velmi chutné.

řeřicha – mladé lístky

Zkrátka jsou šťavnaté, křehké a křupavé, takže jakmile je jednou ochutnáte, příště po nich sáhnete znovu…

Klíčky si můžete sami vypěstovat anebo si je můžete koupit, zkrátka tak jako všechno ostatní. Na pultech malých kamenných obchůdků na ně zatím spíše nenarazíte, nicméně ve velkých marketech jsou už doma. Ovšem v tomto případě platí, že kvalita a obsah hodnotných živin záleží také na čerstvosti zboží, a proto jsou nejlepší klíčky ty, které si doma sami vypěstujete. Jen tak budete mít jistotu, že se jedná o tu nejlepší zeleninu široko daleko.
mladé rostlinky v květináčích

Co potřebujete ke klíčení semínek?

Za prvé – semínka

Semínka jsou v tomto případě naprosto nepostradatelnou proprietou. Můžete vybírat z desítek druhů, ale pokud právě začínáte, vyplatí se sázka na osvědčenou klasiku, která nejenže dobře klíčí, ale také všeobecně dobře chutná. Takže sáhnout můžete třeba po mungo fazolích, semenech sóji, řeřiše nebo třeba po slunečnici.

Ať už si však vyberete libovolný druh, tak v každém případě volte semena bez chemie – tedy neošetřená mořením, ani jinou chemií.

Za druhé – nádobu

Nádobu si můžete zvolit libovolnou, klidně provizorní, ale vždy takovou, která je zdravotně nezávadná. Jestliže chcete klíčit jako profíci, tak vám doma nesmí chybět nádoby na klíčení v podobě praktických stohovatelných misek anebo speciální sklenice na klíčení. Ty jsou chytře navržené, takže práce s nimi je radost.

Za třetí – samozřejmě potřebujete také vodu, vzduch, teplo a světlo – tak, jak to známe všichni ze školy.

Published by